Ett mycket stort intresse är släktforskning. Släktföreningen Pemer bildades när jag var tolv år, och då blev jag eld och lågor och hakade på. Vi är idag ett antal släktforskande Pemer-ättlingar som ägnar oss åt att hitta på sikt alla som på något sätt härstammar från släkten Pemer.

I den digra längden finns bland annat en ledamot av Svenska Akademin (Vitalis Norström, 1856-1916, stol 18), två biskopar (Henning von Schéele, 1881-1925, och Bo Giertz, 1905-1998), en man som var både biskop och akademiledamot (Johan Henrik Thomander, 1798-1865, som också satt på stol 18, fast lite tidigare) och inte minst nobelpristagaren Glenn T. Seaborg, 1912-1999, som delade kemipriset 1951, och som några år före sin död länge angavs bli den förste personen någonsin som fick ett grundämne uppkallat efter sig under sin livstid, nr 106, seaborgium. I själva verket var han den tredje efter Albert Einstein och Enrico Fermi, skillnaden var att de båda hann dö innan namngivningarna blev allmänt kända.

Bland kända svenskar som är Pemer-ättlingar märks systrarna Birgitta och Anne-Sofie von Otter, Anne-Sofies kollega Nina Stemme, programledaren Caroline Giertz, skådespelarna Shanti Roney och Stefan Sauk... artister som Christer Lindarw, Marie Serneholt, Petra Mede, Niels Jensen och Wille Crafoord... industriprofiler som Sven Låftman (hela släkten Låftman i nutid ingår i Pemer-trädet) och Hans Cavalli-Björkman, diplomater som Dick Hichens-Bergström och Staffan di Mistura. Varenda en av dem på grenar jag nosade upp fram till de nu levande. :-)

Jag kartlägger förstås också min egen antavla, men har väl skött det väldigt inkonsekvent. På min fars sida har jag mycket adel och, ännu längre tillbaka, gamla kungligheter, genom dels min farfars farfars farfars mor, Ebba Elisabeth Belfrage, dels min farfars mor Driwa Krook, vars farfars mormor var född Örbom, och vars mor och farmor var av adelsätterna von Saltza respektive von Rohr.

Sådana relativt lätt kartlagda rötter har jag ägnat mycket tid åt. Men det dröjde många år innan jag åstadkom något att tala om på min mors sida över huvud taget. Efter närmare 25 år som mer eller mindre aktiv släktforskare kom "det första genombrottet" med min mammas ursprung på hennes raka fädernesida. Mamma är född Jansson, och 1988 hade jag kört fast på hennes farfars farfar Anders Petter Jansson född 1826. Gick bet på att identifiera hans födelseförsamling, och tänkte sedan sällan på saken, förrän jag en bit in på 2000-talet insåg att "Sko" var det dåtida socken- och församlingsnamnet på dagens Skokloster. Och en sommardag 2006 kom jag sedan äntligen på tanken att leta efter honom i Skoklosters födelsebok 1826... och visst fanns han där!

I Skokloster kunde jag föra hans raka fäderne ytterligare tre generationer tillbaka, men hans farfars far Jakob Jansson, bonde i Sjusta i Skokloster, angavs bara vara född 1737 i "Västmanland". Här anade jag att det skulle bli svårt att komma mycket längre, men några dagar senare sökte jag på nätet för att se om andras forskningsresultat inkluderade de personer jag satt med. Och då upptäckte jag strax sanningen om deb "agnatiska" släkt, dvs raka fädernelinje, som jag hade kommit in på. Jakob Jansson var född 1737 i Romfartuna som son till klensmeden Johan Dewall och en yngre son till Jakob hade en period använt släktnamnet i formen Deval, och var i sin tur farfars far till den store skådespelaren Anders de Wahl!

Tolv år senare kom dock det andra genombrottet med mammas raka fäderne. Plötsligt gjordes jag uppmärksam på att det hade funnits två Jan Jansson, födda 1795 i Skokloster, och den ende jag hade hittat och gått vidare med, och som alltså hörde till de Wahl-släkten, var fel man. Plötsligt fick jag en ny släkt att gå vidare med i stället... Intresset för släkten de Val / Devall / de Wahl kommer jag väl aldrig att släppa, men det blir ju aldrig mer detsamma nu när det inte längre är baserat på något eget släktskap. Mest pinsamt var förstås att jag efter många år hade fått den de Valska släktföreningen bildad, där dock ingen mer än jag själv var intresserad av att vara aktiv. Och jag har ju inte i någon sådan förening att göra "längre". Så det blir nog aldrig mer av den...

En stor del av Pemer-ättlingarna härstammar från Sara Pemer, f 1641, som var gift med vallonsonen Jean Frumerie, slutligen borgmästare i Nora och Linde. Från dem härstammar alla kvarvarande grenar av släkten Frumerie, och denna släkt är därför av näst störst intresse för mig, närmast efter Pemer. Forskning efter ättlingar till Jean Frumeries syskon är än så länge den enda forskning jag intresserar mig för som inte alls handlar om människor jag själv egentligen är släkt med. Eller nåja... nära familj man inte är biologiskt släkt med är ju också svår att hålla mig ifrån, som styvfaderns och förre svågerns... jag måste ju utreda andra halvan av mina syskonbarns antavla också!

Jag har publicerat fädernesläkten Pemer i Svenska Släktkalendern 1989, mödernesläkten Jansson från Skokloster med Askäng och min morbrors gren Saxeby 2010, och min farmors släkt Eriksson, Erixon från Stora Kil 2012. 2016 blev också de Val / Devall / de Wahl publicerat på sammanlaget 72 sidor. Denna har jag åtskilliga medverkarexemplar kvar av som jag kan erbjuda.